PW :P
RS TDI - generator dźwięku
Zwiń
X
-
RS TDI - generator dźwięku
Szanowni koledzy ujeżdżający już RS TDI i nie tylko...Rozumiem, że generator dźwięku może dać chwilę frajdy (lub nie) ale z czasem pewnie jest męczący, wiec moje pytanie - czy w trybie normal generator jest aktywny czy nie? Ewentualnie można go wyłączyć i słyszeć czysty dźwięk silnika?
-
-
Z tego co wiem to generator jest aktywny w trybie sport /rs/.
W trybie Individual można go też niezależnie włączać i wyłączać.
Z uwagi na swoją sztuczność niektórzy rozłączają fizycznie wtyczkę od generatora co na stałe blokuje generator.
Osobiście taki generator uważam za zbędny, choć w wielu markach także premium jest już obecny /taka ekosłodycz po kastracji silników z cylindrów/.
Jak tak dalej pójdzie to będą fotele symulujące przyśpieszenie. Może to być potrzebne, gdyż Eko-Unia pracuje nad zaostrzeniem norm hałasu generowanego przez auta co ograniczy dynamikę pojazdów.
Komentarz
-
-
Nie wiem, jak jest w TDI, mogę tylko powiedzieć jak jest w TSI , choć pewnie w obu będzie podobnie. Moim zdaniem w trybie Normal generator też w jakimś zakresie działa, bo całkiem cicho jest tylko w Eco. Ale jak dla mnie, a jeżdżę w większości na Normal, wcale nie jest to denerwujące i nic bym nie wyłączał. Nawet można powiedzieć, że jest to dźwięk przyjemny Ale to oczywiście subiektywna opinia, no i nie wiem, czy tak samo będzie w TDIMoja OIII RS TSI Moon White
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78980
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawelkub11Nie wiem, jak jest w TDI, mogę tylko powiedzieć jak jest w TSI , choć pewnie w obu będzie podobnie. Moim zdaniem w trybie Normal generator też w jakimś zakresie działa, bo całkiem cicho jest tylko w Eco. Ale jak dla mnie, a jeżdżę w większości na Normal, wcale nie jest to denerwujące i nic bym nie wyłączał. Nawet można powiedzieć, że jest to dźwięk przyjemny Ale to oczywiście subiektywna opinia, no i nie wiem, czy tak samo będzie w TDI
Rozumiem, że jest opcja wyciągnięcia wtyczki, ale czy użytkownicy TDI mogą się podzielić opinią pracy generatora w trybie normal?
Komentarz
-
-
Bez obrazy, ale wg. mnie to zbędny gadżet w stylu aut koreańskich. Akurat w tych silnikach 2.0TSi i TDi ver. RS mocy i wrażeń nie trzeba nadrabiać dźwiękiem, który ma właśnie za zadanie wzmocnić wrażenia. Gdyby dawali to do najsłabszych wersji to bym rozumiał , że mają poprawić humor właścicielowi, a tak to nie widzę sensu stosowania.
Rozumiem, że przez ten dźwięk w aucie jest głośniej niż bez niego.
PS. Brakuje by w autach benzynowych był generator dźwięku diesla, żeby właścicielowi zdawało się, ze auto mniej pali, bo ma diesla. :szeroki_usmiechByła O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig DugBez obrazy, ale wg. mnie to zbędny gadżet w stylu aut koreańskich. Akurat w tych silnikach 2.0TSi i TDi ver. RS mocy i wrażeń nie trzeba nadrabiać dźwiękiem, który ma właśnie za zadanie wzmocnić wrażenia. Gdyby dawali to do najsłabszych wersji to bym rozumiał , że mają poprawić humor właścicielowi, a tak to nie widzę sensu stosowania.
Rozumiem, że przez ten dźwięk w aucie jest głośniej niż bez niego.
PS. Brakuje by w autach benzynowych był generator dźwięku diesla, żeby właścicielowi zdawało się, ze auto mniej pali, bo ma diesla. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Dajcie spokój z tym marudzeniem, nie byłoby generatora to pewnie by był za cichy. Nie pasuje to przełącz na tryb ECO i będzie cisza. Skoro VW nie pozwoli Skodzie na wstawienie do RSa mocnego silnika np: V8 4.2 lub napędu haldex to Skoda daje chociaż namiastke poczucia "sportowego dźwięku". Mi się podoba i tyle pozdrawiam
Komentarz
-
-
greg505, fr dla seata to usportowiona wersja więc nie dziwi mnie, że tam jestZamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Moja długo wyczekiwana perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bolo81Zamieszczone przez MaicroftZamiast dorzucac elektronicznego badziewia dorzucili by 2 albo 4 cylindry i bylby RS a nie bajer
Komentarz
-
-
bolo81, A ja pamiętam jak dawno temu chorowałem na Golfa 3 VR6, nawet miałem ściągnięte mp3 z nagraniem dźwięku silnika. Ten dźwięk skrzyżowania bulgotu/warczenia był poezją dla ucha, ale nie wyobrażam sobie, puszczać tego z płyty, żeby podjarać się jadąc wówczas w moim Golfie 3 1.8 75KM 8)
Ale jak kto woli, to może i na generatorze jeździć
A najtańszą opcją generatora, jest dziurawy tłumik. :szeroki_usmiechByła O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig Dugbolo81, A ja pamiętam jak dawno temu chorowałem na Golfa 3 VR6, nawet miałem ściągnięte mp3 z nagraniem dźwięku silnika. Ten dźwięk skrzyżowania bulgotu/warczenia był poezją dla ucha, ale nie wyobrażam sobie, puszczać tego z płyty, żeby podjarać się jadąc wówczas w moim Golfie 3 1.8 75KM 8)
Ale jak kto woli, to może i na generatorze jeździć
A najtańszą opcją generatora, jest dziurawy tłumik. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Chyba z opóźnieniem obejrzałem moto ON parę dni tem, gdzie testowali RS TSI, i tam prowadzący jak zakończył się podniecać przyspieszeniem materiałami itd itp, to narzekał że przydała by się jakaś otwierana przepustnica w wydechu która by generowała dodatkowe wrażenia akustyczne silnika, nie wiedział chyba że ów generator , w jakiej by nie był technologi, jest dostępny i jakieś tam dodatkowe "bodźce" generuje.
Komentarz
-
-
1/ a czy ktoś wie może na czym dokładnie polega ten generator dźwięku ? bo akurat dzisiaj miałem okazję jeździć RS TSI i nie byłem w stanie stwierdzić czy jest to "muzyka" z głośników czy doprowadzony głos wydechu do wnętrza auta. W każdym razie na zewnątrz to auto w ogóle nie gada, co wskazuje na to pierwsze. Próbowaliśmy ze sprzedawca znaleźć w ustawieniach dźwięku, setupu auta wyłączanie tego generatora ale nic nie znaleźliśmy, faktycznie być może w innych trybach niż sport tego nie słychać, ale na innym trybie nie zamierzam jeździć po zakupie RS
2/ z kolei pół roku temu jeździłem RS TDI i nie zauważyłem bynajmniej żadnych obcych "dźwięków" w kabinie (w trybie sport), napewno TDI też to ma ? a może byłem taki zauroczony autem, że nie zauważyłem
Komentarz
-
Komentarz